A homeopátiás állatorvos eseteiből 5.

Homeopátiás magazinból

Pami gazdája aggódva keresett fel. Az idősödő, barna keverék szuka kutya már harmadik hete nem gyógyult. Köhögéscsillapítókat és az antibiotikumot kapott a brochitisére. Rohamokban jött rá a száraz, görcsös köhögés, ami ritkán öklendezéssel is társult. Az éjszakák kimerítették a kutyát-gazdát egyaránt. Pami járkált, néha nagyobb mennyiségeket ivott és furcsa dolgokat művelt. Időnként teljes erőből nekidőlt a kanapénak, vagy a gazdi lábának. Vizsgálat után Droserát és Bryoniát írtam fel Paminak és vártam a visszajelzést. Két nap múlva megkaptam: a több hete tartó köhögést elfújták a golyócskák!

Vadásznál rendszeresek voltak az oltás után fellépő allergiás reakciók. Előfordult már, hogy a délután beadott injekció után csak éjfél körül jelentkezett az oedemás, bedagadt fej és a kivörösödött szemek jelensége. A testén pedig csalánkiütések jelentkeztek. Ilyenkor rohantak az állatkórházba, míg más alkalommal az oltást előtt és után kapott megelőzésre gyógyszert .Ezek ellenére előfordult ,hogy mégis kialakult az allergiás reakció. A család hallott a homeopátia jótékony hatásáról, ezért kérték, hogy ezúttal így előzzük meg a bajt. Az oltást megelőző napra Thuját, Apist és Siliceát adtak Vadásznak, majd ezt még az oltás napján és még két napig adagolták. Örömünkre nem volt semmi probléma, allergiás reakciónak nyoma sem volt.

A bolhás kiscicát egy közeli parkban találták. Pontosabban egy kutya, akit arra sétáltattak. Megsajnálták  a sovány cérnahangon nyávogó kiscicát .A lesoványodott körülbelül 8 hetes cirmosban csak úgy ugráltak a bolhák. Napok óta nem ehetett, hasa ennek ellenére feszes, gázos volt. A bolhátlanítás mellett a csípésekre Urtica urenstadtam, a kiszáradására a folyadékpótlás mellett Chinát, a vérszegénységére Ferrum phosphorikumot és a valószínűsíthető férgességére Cinát.

Az othaematoma  betegség lényege, hogy a hallójárat bőre és a fülporc között vérömleny keletkezik. A vér leszívása tartós javulást ritkán eredményez, hacsak azt nem támogatjuk homeopátiával. Volt már olyan kutyus esetem, akit a vérömleny megjelenését követően viszonylag hamar hoztak és a szerek hatására a vérömleny másnapra felszívódott, de volt eset, amikor a műtét elengedhetetlenné vált. A kiváltó ok  gyakran egy hallójárat gyulladás, ami miatt a kutya vakarja, rázza a fülét, ez természetesen kezelendő! Mindenképpen javaslom a következő szerek adását, Arnika, Hamamelis, Ledum, Calcium fluoratum…Fontos a fülcimpát a fejtetőhöz rögzíteni, esetleg nyomás alatt tartani ( a műtét lényege is ez).
Pepét, a mopszot fültisztításra hozta el idős gazdija. Szégyenlősen mesélte el, hogy van egy kellemetlen problémájuk: Pepe minden evés után pár órával rettenetes büdös szellentéseket produkál. Annyira, hogy szellőztetés nélkül nem lehet egy helységben megmaradni mellette. A hölgy aggódott, mert a nyári szünetben várta az unokákat, és bizony ők sem szerették az efféle szagokat. Nux vomicát adtam a kutyusnak, napi kétszeri szedéssel. Amikor a közeli boltban összefutottunk, örömmel újságolta, hogy a probléma megszűnt, és ráadásul a sokat ugató kissé túlhúzott kutya mintha nyugodtabb is lenne mostanában. Nem véletlen, hiszen ez a szer kitűnően használható az ideges, stresszes managereknél is…

Babesiosis  betegséget egy egysejtű parazita okozza, amelyet a kullancs terjeszt. Sajnos a magyarországi kutyák zöme nagy valószínűséggel találkozhat e betegséggel, hisz az országszerte jelen van. A megfertőződött kutyák el is pusztulhatnak megfelelő kezelés hiányában!  Tomit azzal a panasszal hozták be, hogy bágyadt, kedvetlen, sötétbarna a vizelete. Amikor rákérdeztem, hogy miként védekeznek a kullancscsípés ellen, akkor kiderült, hogy sajnos sehogyan sem. Tomiban három kullancsot találtam. A kórelőzmény, a tünetek alapján a Babesiosis betegségre gyanakodtam, persze az igazolására vettem tőle vért is. Ilyenkor nagyon fontos a beteg mielőbbi ellátása, infúzió, ellenszer beadása. A hagyományos kezelést én mindig kiegészítem a homeopátiás szerek adásával is, hiszen azokkal, sokkal jobban le lehet rövidíteni a gyógyulást. A legyengült szervezet erősítésére a China, a Ferrum phosphoricum , a vese működés támogatására a Berberis és a Lycopodium szerek adását javasoltam. Megelőzésképpen a Ledum golyókat érdemes már kora tavasztól adagolni a kutyáknak, hogy a kullancscsípést kivédjük (a hagyományos spot on készítmények mellett).A véres és fájdalmas vizelési problémára a Cantharis napi 2 x 5 golyócska javasolt, ami még kiegészíthető Arnikával és Phosphorusszal.

Érdekes állatgyógyászati témájú cikkeket olvashatnak az alábbi oldalon: Klikk ide

Hívás!
Navidágció ide!