Nyulak

Ma két féle nyulat tartanak kedvencként: a törpenyulat és a házinyulat.

A nyulak élettartama kb. 6-8 év. Súlyuk eléggé széles spektrumban mozog, a pocoknyulak 100 g-os súlyától, a házinyulak akár 8-11 kg-os méretéig terjed. A törpenyulak kb. 1-2 kg súlyúak.

A nyulak a nyúlalakúak családjába tartoznak és nem a rágcsálók családjába, így két pár metszőfoguk van. 3 családba soroljuk őket: üregi nyulak, mezei nyulak, pocoknyulak. Az üregi nyulat háziasítottuk házinyúlként, üregekben él, általában falkákban és kicsinyei fejletlenül, vakon, csupaszon jönnek a világra. A mezei nyúl magányos vándor, nagyon gyors és hosszútávon is kitartó futó, a felszínen a magas fűben építi a fészkét, kicsinyei szőrösen és nyitott szemmel születnek. A pocoknyulak pedig a legkisebbek, mindössze 1,25-2,5 cm hosszúak, fülük kerek, lábuk rövid.

Szőrük minősége alapján 3 típust különböztetünk meg: simaszőrű, rex (bundája akár a bársony, tömött és kb. 1,25 cm hosszú), szatén (szőre fényesen csillog az érintés helyén).

Általában törpenyulakat tartanak házi kedvencként (főleg a házinyúl nagy mérete és helyigénye miatt)

Törpenyúl fajták:

  • Holland törpe: talán a legismertebb változat, szőre sima egyforma hosszúságú füle kb. 5 cm hosszú és álló helyzetű
  • Törpe kosorrú: másnéven lógófülű nyúl, szőre sima egyforma hosszúságú, úgynevezett „roll back” (visszafelé borzoláskor hamar visszatér az eredeti helyzetébe), fülei kicsit hosszabbak a hollandénál a pofák mellett 2 oldalt lelógnak, kagylójuk befelé néz, feje erős, széles, profilja kerek ívű (kosorr)
  • Oroszlánfejű törpe: szőre rövid és sörényt visel a feje körül, tenyésztésében a hosszú dús sörény a cél, jellegében a sörénytől eltekintve a holland törpéhez hasonlít
  • Oroszlánfejű kosorrú törpe: felépítésben a törpe kosorrúra hasonlít, de ugyanolyan sörényt visel mint az oroszlánfejű

Tartás:

Tartható kültéri ketrecben (két részre célszerű osztani: egy zártabb alvó és egy nyitottabb lakó részre), vagy beltéri műanyag alomtálcájú ketrecben, mely legalább kb. 120x60cm. Alomnak megfelelő forgács, granulátumok, préselt almok, szalma. Nagyon fontos a friss víz biztosítása, melyre legegyszerűbb egy golyós önitatót felszerelni.

Etetés:

Magok, melyekből léteznek a nyulak számára speciálisan kialakított magkeverékek (rengeteg tápláló összetevőt tartalmaz mint például a kukoricapehely, alfafa, törtzab és búza, kis mennyiségben zúzott, szárított borsó és még lágyszárúak, valamint tartalmaz lucerna pelleteket). Fontos, hogy a kukorica és a napraforgó valamint az olajos magvak nagyon sok tápanyagot, zsírt tartalmaznak, így nagyon hizlalnak. Szükségesek a zöldségek, gyümölcsök. De a friss zölddel óvatosan kell bánni, mert a bomlásakor keletkező gázok felpuffaszthatják nyulunkat, ezért legjobb, ha csak fonnyasztva kap a zöldből és tilos vizesen adni zöldféléket, hanem mindig szárítsuk meg. Széna korlátlan mennyiségben fogyasztható a nyulak számára és mindig kell hogy legyen előttük (figyelni kell, hogy ne legyen túl poros, szép színe megfelelő illata legyen).

Nagyon fontos a friss víz biztosítása.

Szaporodás:

A nyulak általában 3-4 hónapos korukra válnak ivaréretté, de tenyésztésük 6-7 hónapos koruk elérése után ajánlott csak. A vemhesség 30-31 nap, amely után általában (6) 7-10 kölyök jön a világra, és fontos, hogy ne zavarjuk meg az anyát, és ne nyúljunk a kisnyulakhoz, míg azok el nem hagyják a fészket. Az elválasztás 35 naposan ajánlott.

Hívás!
Navidágció ide!