Vadászgörény

A görény intelligens, sok mindenre megtanítható, mint például: hívásra jöjjön, legyen szobatiszta, vagy pórázon sétáljon. A vadászgörények élettartama kb. 7-9 év. Súlyuk 0,8-1,6 kg között mozog általában nemtől függően.

A vadászgörény (Mustela putorius furo) a ragadozók rendjébe, a medvealakúak öregcsaládjába, a menyétfélék családjába tartozik.

Már az ókori rómaiak is tartották a ház körüli rágcsálók kiirtására, de a múlt századokban a tartása teljesen eltűnt és most mint hobbyállat tért vissza.

Hosszú, karcsú, izmos testük, és rövid lábuk van, fejük széles, megnyúlt, arcorri részük rövid, fülük pici, kerekded, rendkívül kifinomult a hallásuk, az orruk is pici, de rendkívül jó a szaglásuk, a szemük kicsi és látásuk gyenge. Ragadozó fogazatuk van, mely 34 fogból áll. Évente 2-szer vedlenek. Ma már nagyon sok, több, mint 30 féle színezet létezik. 3 fő színezet van: a vadas, az albínó és a fahéj.

Tartás:

Ketrecben ajánlatos tartani és fontos, hogy minél nagyobb és tágasabb legyen (1x1x1,5m). Kell a ketrecbe egy alomtál, függőágy, búvódoboz, etetőtálak és itató, mászó alkalmatosságok. Alomként a macskaalom a legmegfelelőbb.

Etetés:

A vadászgörények ragadozók, ezért táplálékuk nagyobb része húsfélékből (baromfihús, vadhús, birkahús, nyúlhús, belsőségek, halak) áll. Ajánlottak a görény- és macskakonzervek valamint száraztápok. Fehérjeforrásként kaphatnak még joghurtot, túrót, tojást.

És fontos, hogy mindig legyen elérhető friss víz kedvencünk számára.

Szaporodás:

A görények 7-8 hónapos korukra válnak ivaréretté. A nőstények évente 2-szer, tavasszal és ősszel tüzelnek, amely 1-2 hétig tart. A vemhesség általában 42 (39-45) nap. A fialás jele, hogy előtte egy nappal a péránál áttetsző, színtelen nyák jelenik meg és az anya testhőmérséklete 1°C-ot csökken. Általában 6-8 kölyök születik, melyek fejletlenek (zárt szemek és fülek). 3 hetes korukig csak szopnak, de utána már kezdik kóstolgatni a szilárd eleséget is. Szemük 28-35 napos kor körül nyílik ki, a fülük pár nappal előbb. A kölyköket 6-8 hetes korban ajánlott leválasztani.

Hívás!
Navidágció ide!