Mosómedve

A mosómedve (Procyon lotor) a ragadozók rendjébe és a mosómedvefélék családjába tartozik. Eredetileg Amerika lakója volt, de elvadult példányai Európa területén is életképes populációkat hoztak létre. Ami a nevét illeti, táplálékát valóban szokta tisztogatni, de a medvefélékhez nincs szorosabb köze.

 

A mosómedve hazája eredetileg Észak- és Közép-Amerika; Kanada, az USA és Mexikó vízközeli vidékei. Prémje miatt Európában és Ázsiában is nyíltak mosómedvefarmok. A 20. század végén Magyarországon is megjelent.

A mosómedve 50-70 cm hosszú, farka 20-25 cm, súlya 6-7 kilogramm, de ez 1-10 kilogramm között változhat. Bundája szürkésbarna, a hasi oldalon fehéres. Jellegzetes a farok fekete-fehér gyűrűs csíkozottsága, illetve a szemek feletti fekete álarc („banditamaszkot viselő”), ami afféle miniatűr gonosztevő külsejével ruházza fel a gyakran valóban szemtelenül lopkodó állatot. A fej alakja egyébként rókaszerű, orra és fülei hegyesek, ötujjú mancsai rendkívül ügyesek.

A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában pihenéssel tölti. Kiváló úszó, meglepően gyors és nagyon jól tud mászni és kitűnő szabaduló-művész. Hallása kiváló, látása éjszaka is segíti.

A mosómedve nem válogatós, bármit elfogyaszt. Eszik növényi terméseket és magvakat (pl. makk, bogyók, vadcseresznye, vadszőlő, datolyacseresznye), valamint állati eredetű táplálékot (ízeltlábúak, halak, rágcsálók, kétéltűek, tojások). A táplálékot mellső mancsaival fogja meg, megtisztogatja, majd elfogyasztja.

Telente nem alszik téli álmot, bár hidegebb vidékeken hosszabb inaktív periódus figyelhető meg. Mivel az életfunkciók nem lassulnak le, az állat zsírtartalékait használja fel.

A mosómedve élénk, vidám, kíváncsi, torkos, és nagyon szerethető állat. Jó körülmények között akár 16-21 évig is elélnek.

Tartás:

Ajánlott szabad kifutóban tartani, ahol szükséges egy medencét kialakítani a mosómedvének. A kifutó fontos tartozéka a faágak, mászófák, rudak és egyéb játékok, valamint egy belsőtér, ahova az állat elbújhat, ahol pihenhet. Lakásban nehézkesebb tartani, ilyenkor az egész lakás az állaté, de figyelni kell, mert a mosómedve hajlamos a lopkodásra, gyűjtögetésre. Relatíve elég könnyen alomra szoktatható.

Etetés:

Alapvetően mindenevő, de az állati eredetű táplálék teszi ki az eleség zömét, így fogságban főtt húst, tojást, vagy macska-, és kutyatápokat fogyasztanak, melyeket kiegészíthetünk joghurttal, túróval, gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Szaporodás:

A mosómedvék ivarzási időszaka január-február. A vemhességi idő 60-65 nap, amely végén 3-7 (általában 4) kölyök születik április-májusban. Az újszülöttek csupaszok és vakok, gyengén fejlettek. Az utódok szeme 3 hetesen nyílik ki, az elválasztás 10 hetes kor körül történik meg.